Depinde de noi!

Astăzi este ziua cea mare în care Cetatea Făgăraşului intră într-o competiţie, alături de alte monumente ale României, pentru câştigarea banilor de restaurare... atât de mult aşteptata restaurare.
Putem rămâne pasivi la campania demarată de TVR1 (detalii ceva mai jos sau click aici) continuând să dăm vina pe autorităţi că nu fac nimic pentru bijuteria asta, sau putem să ne implicăm.

DEPINDE DE NOI!

Cei care nu cunosc cetatea o pot vedea în pozele de mai jos (mai vechi şi mai noi!).
Cetatea Făgăraşului se află la câteva zeci de metri de DN1, în centrul oraşului. Legendele care au luat naştere între zidurile cetăţii sunt extraordinare, cum ar fi legenda Fecioarei de Fier dar şi multe altele.
Prima atestare documentară a cetăţii este în anul 1456, în timpul lui Iancu de Hunedoara care numeşte 2 castelani la Făgăraş. Existenţa cetăţii înainte de acest an este evidentă, din păcate nepublicarea săpăturilor arheologice din cetate a aruncat această perioadă a cetăţii într-o umbră. După această dată, cetatea începe să domine în ceea ce priveşte fortificaţiile din Transilvania, începând cu Ştefan Mailat, voievod făgărăşean al Transilvaniei, şi continuând apoi cu principii transilvăniei care transformă cetatea şi domeniul Ţării Făgăraşului în domeniu princiar (adică cetatea va fi stăpânită direct de principii sau de soţiile lor – direct sau prin reprezentanţi).
De-a lungul timpului, zidurile cetăţii au fost martorii multor întâmplări: de la transformări impornte, la decizii istorice, torturi şi vieţi curmate.
Toate pot fi readuse în atenţia noastră şi a turiştilor dacă ajutăm la renaşterea cetăţii.

DEPINDE DE NOI!


toateBlogurile.ro