Cerşetorii

Ce ne facem cu ei, cu cerşetorii? Şi aici nu e vorba de cei care se înjosesc fără limită şi ne imploră, într-un fel sau altul, să le dăm votul (că tot e campanie electorală) - ăştia-s altă categorie de cerşetori şi nu-i băgăm în seamă.
Ce ne facem cu cerşetorii adevăraţi, cu zdrenţuroşii din intersecţie, cu sărmanii de la semafor, cu mâinile întinse la uşile magazinelor?
Le dăm sau nu de pomană?
Înainte de a da un răspuns, trebuie privite ambele feţe ale problemei, de aceeaşi importanţă:
- dacă dai un ban cerşetorului, încurajezi cerşetoria!
Nu puţine sunt cazurile în care 'recolta' cerşetorului într-o zi/lună e mai mare decât salariul unui angajat într-o fabrică, de exemplu.
Apoi sunt cazurile deja celebre ale cerşetorilor care dau pe băutură tot ce adună sau, mai grav, ale copiilor trimişi de părinţi să cerşească pentru ca aceştia să aibă bani pentru ţigări şi băutură.
Vârful icebergului îl reprezintă, desigur, exemplul cerşetorului cu cont grăsuţ în bancă şi cazul cerşetoarei care se deplasează cu taxiul de acasă la "locul de muncă".
- dacă nu eşti milostiv, nu eşti om bun (sau bun creştin)!
Imposibil să nu ţi se înmoaie inima când vezi vreun amărât cu mâna întinsă, slab, nespălat, neîngrijit, flămând... Poţi trece pe lângă el ignorându-l?
În asemenea cazuri ce faci? Îi dai un ban ca să-l ajuţi sau nu-i dai ca să nu încurajezi cerşetoria. Ba mai mult, poate doar se preface ca să impresioneze.
Aşadar, ce faci?
3 Responses

  1. Teo Says:

    @ Cippy(Anti-Plicti)
    şi ce-ţi aud apoi urechile? :))



toateBlogurile.ro