Buna Vestire

Buna Vestire sau popular Blagoveştenia este praznicul în amintirea zilei în care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în 25 martie în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cadea aceasta.

Buna Vestire este cunoscuta în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunţă venirea primăverii.
În trecut, craca pe care cânta cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.

Românii din Bucovina cred că această sărbătoare este la fel de mare ca Învierea.
Se spune că, aşa cum e vremea la Buna Vestire, aşa va fi şi la Paşte. Dacă în această zi bolboroseşte oaia în iarba, e semn că vara va fi mănoasă. Se mai spune că, de aici încolo, oricum vremea va fi mai frumoasă şi mai caldă.

Tot în această zi se scot şi stupii care nu s-au scos la Alexii; iar ca să le meargă bine, înainte de a se scoate, e bine să umble în jurul lor un copil în pielea goală, cu o lumânare păstrată de la Paştele de anul trecut.
În zorii zilei de Blagoveştenie se înconjoară casa cu tămâie aprinsă, ca să nu se apropie nicio dihanie de casă.
De Blagoveştenie, femeile strâng zăpada rămasă şi păstrează apa din ea ca leac pentru durerile de cap.

Se spune că la Blagoveştenie se dezleagă limba tuturor păsărilor cântătoare, ca să poata cânta, şi în special a cucului, care toată iarna a fost uliu, iar la Buna Vestire se preface iarăşi în cuc. Ca nu cumva cucul să-i prindă nepregătiţi, oamenii trebuie să poarte bani la ei, căci altfel tot anul vor duce lipsa de bani şi vor fi flămânzi şi supăraţi.

Se crede că începând cu Buna Vestire vin berzele şi rândunelele. Dacă vin mai multe berze odată, se spune că primăvara va fi furtunoasă şi ploioasă. Cine vede numai o rândunică, peste vara va fi mai mult singur; cine vede mai multe, atunci peste vară va fi mereu întovărăşit de cineva.

Se mai spune că atunci când vezi prima oară rândunele e bine să te speli iute pe obraz cu apa sau cu lapte, ca să nu capeţi pe faţă pete sau aluniţe. De aceea, când văd întâia dată o rândunică, fetele care au aluniţe pe obraz arunca ţărână în sus sau se spală pe obraz spunând:
„Ducă-se alunele mele pe penele tale!”
Conform tradiţiei populare, de Blagoveştenie se dezgheaţă "peştii ţiganilor", adica broaştele, şi încep a cânta.
2 Responses
  1. Anonim Says:

    Astăzi am văzut primele berze: o ea şi un el, instalaţi la casă nouă. Cuc n-am mai auzit de mulţi ani; sau poate n-am băgat de seamă :)


  2. Teo Says:

    :)) Acum că ştii, deschide urechile!


toateBlogurile.ro