Săptămâna Anului Nou

Conform tradiţiei populare, în noaptea de anul nou vorbesc vitele, iar cine stă la pândă aproape de ele, poate să le audă când şi ce vorbesc. Tot în popor se spune că spre anul nou trebuie lăsate porţile deschise ca să intre norocul. De asemenea, nu e bine să se stingă focul, nici lumânarea, nici să se doarmă cu uşile închise.
Atenţie, este doar o vorbă din popor. Punerea în practică ar putea fi o invitaţie pentru hoţi să intre în casă.
Cât despre vreme, cărţile vechi prevestesc că dacă în noaptea de Sf. Vasile cerul va fi senin, anul întreg va fi secetos, iar dacă e înnorat, va fi ploios.
Dacă e lună plină, anul următor va fi mănos, când nu e lună plină, pământul va fi neroditor.
Din 30 decembrie şi până în 5 ianuarie avem, conform calendarului popular, săptămâna Anului Nou.
În ultima zi a anului, pe la chindie se întâlnesc separat feciori şi fete şi pun la cale Vergelul. Apoi, înainte de miezul nopţii, se aude în tot satul Strigatul peste deal, vorbele tari ale feciorilor care judecă pe fiecare după faptele lui din anul ce trecu.
Noaptea, chiar înainte de Stingerea luminilor, se petrece Deschiderea Cerului. Atunci se vede, într-o clipitură de ochi, cum Domnul stă la masă cu sfinţii lui - şi, de vei fi ales, îţi va îndeplini chiar El o dorinţă. Tot pentru o clipă, în răstimpul dintre ani, mai licăresc o dată comorile îngropate în buza pădurii.
Apoi, după Aprinderea luminilor, trebuie să începi cu mare zgomot şi veselie Anul Nou. Iar ca să ştii cum va fi el de bun în roade, întocmeşte pe masă, după ospăţ, Calendarul foilor de ceapă: ia o ceapă mare tăiată în două şi alege 12 foi întregi, numeşte-le după lunile anului, ca la calendar, şi pune în fiecare câte-un praf de sare. Citeşte dis de dimineaţă cum va fi vremea în fiecare lună a noului an după apa strânsă în fiecare cupă.
"Şi această să nu le gândeşti că le grăescu eu din capul mieu, ci toate le-am aflat în multele scrieri, şi ţi le grăescu ca să-ţi fie de cercetare şi de învăţătură şi de toată chibzuiala şi bucuriia ce va să fie, cum ţi le-am arătat pre amăruntul şi le-ai putut vedea chiar în anul acesta. Deci să nu pae cuiva rău, sau să aibă vreo împutăciune spre noi pentru cuvintele ce am înşirat, că pentru folosul sufletelor voastre ne-am nevoit la acest calendariu şi v-am adus aminte."
toateBlogurile.ro