Cât de români suntem?

HotNews.ro a publicat săptămâna trecută câteva rânduri despre un eveniment petrecut în Serbia, dar care ne afecta pe noi românii. Sau ar fi trebuit să ne afecteze.
Articolul zicea aşa:
"E proaspăt ieşit din adolescenţă, trăieşte prin două identităţi şi, într-un an fără campanie electorală, ar fi monopolizat agenda media din Romania. Deocamdată, e doar un erou anonim care-şi trăieşte firesc viaţa într-un mic sat sârbesc. Ce-a făcut? A scos din foc, cu mâinile goale, tricolorul românesc incendiat de extremiştii sârbi. Scena s-a petrecut în noaptea de 21 spre 22 august, în satul sârbesc Seleus, unde avea loc Festivalul de folclor şi muzică românească al românilor din Voivodina. La ora 3 dimineaţa, câţiva extremişti sârbi au urcat prin spatele scenei amenajate în centrul satului şi au incendiat drapelul României. În timp ce puţinii oameni aflaţi lângă scenă priveau îngroziţi absurda manifestare de intoleranţă, un tânar de 23 de ani a apărut de neunde şi, cu mâinile goale, a smuls steagul şi a stins flăcările ce-l cuprinseseră. "Are mâinile pline de arsuri. E un băiat simplu, din comunitatea noastră", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanţii comunităţii româneşti din Serbia. Atât şi nimic mai mult. Deocamdată."
N-am urmărit atentă presa, deci nu ştiu dacă alţii au abordat subiectul. Cum rămâne însă cu gestul tânărului? Pentru popoarele civilizate este un gest absolut normal; e de la sine înţeles să-ţi aperi însemnele neamului, să-ţi aperi identitatea în faţa celor care încearcă să ţi-o calce în picioare. Dar pentru noi.... "puţinii oameni aflaţi lângă scenă priveau îngroziţi".
Exerciţiu de imaginaţie: la eveniment ar fi fost prezenţi mai mulţi români; câţi ar fi reacţionat? Cum ar fi reacţionat? Ar fi stins flăcările cu mâinile goale sau doar i-ar fi ciomăgit pe extremişti?
Dar dacă tu ai fi fost acolo, ce făceai?
Nu sunt mândră s-o recunosc dar, dacă eram acolo, cred că doar aş fi îngroşat rândurile celor care priveau îngroziţi. Iar ca mine... mulţi alţii - ceea ce nu este o scuză!
Astfel, inevitabil apare întrebarea: cât de români suntem? Cât de patrioţi - în adevăratul sens al cuvântului?
toateBlogurile.ro