Salina Praid

Aflată în judeţul Harghita, la 10 km de Sovata (jud. Mureş), Salina Praid impresionează prin aşezare, dimensiuni şi chiar organizare.
Ajută în afecţiunile respiratorii, aşa că, dacă te priveşte, iată câteva detalii:
Ca să intri în salină, trebuie să iei autobuzul. Autobuzele circulă, în sezon, cu cel puţin 25 de pasageri, deci nu sunt neapărat ore fixe de plecare.
Pentru vizitare, un adult plăteşte 20 lei iar un copil 12 lei. Pentru tratament (asta înseamnă cel puţin 5 zile), un adult plăteşte 8 lei/zi iar un copil 5 lei/zi. Chiar dacă îţi cumperi bilet de tratament, duminica trebuie să plăteşti bilet de vizitare! :D
Aşadar iei autobuzul care te duce timp de vreo 4-5 minute prin tunel:
Apoi te dai jos, treci de punctul de verificare a biletelor şi... te pui pe coborît 246 de scări (după propria numărătoare). Există şi locuri de odihnă de-a lungul celor 246 de scări, deci nu dispera!
La finalul scărilor, dai peste galeriile salinei, aflate la 120 metri adâncime. Până acum te-ai obişnuit deja cu mirosul de sare, aşa că îţi rămâne doar să te uiţi şi... să te minunezi (pe jos chiar alunecă, nu numai străluceşte!).
Pe margini au fost aşezate zeci de cuiere şi mese cu scaune, deci dacă te oboseşti... iei loc, mănânci ceva sau doar te holbezi la trecători respirând aer sărat.

Printre vizitatori, cel puţin 50% sunt copii, aşa că în salină au fost amenajate adevărate locuri de joacă: leagăne, tobogane, balansoare, etc.

Există chiar şi un televizor suspendat, unde cei mici pot urmări desene animate.

Pereţii sunt... săraţi, evident, şi interesanţi:

În salină există şi o biserică, un muzeu şi-un magazin cu suveniruri:


Pentru un tratament obişnuit, ar trebui să stai în salină vreo 4 ore. Ca să nu te plictiseşti, poţi să-ţi aduci o carte să citeşti sau jocul de şah, laptopul cu internet wireless (există şi un internet cafe), poţi juca tenis de masă, badminton, etc

Atenţie şi la îmbrăcăminte! În salină sunt maxim 16 grade, fie vară, fie iarnă. Dacă îţi propui să stai 4 ore şi n-ai haine suficient de groase.... o să ai o mare problemă.


În partea opusă celei pe unde ai intrat în salină se află scările pentru ieşire. De data asta sunt "doar" 167, dar ceva mai abrupte.
Ajuns sus (cu chiu, cu vai în cele mai multe cazuri), treci printr-un gang:
Apoi ajungi într-o altă galerie, tot din sare, că doar muntele de sare are o grosime de 1600 m. Aici nu mai miroase a sare ci a... mâncare.
La capătul acestei galerii se află "restaurantul", de fapt un fel de împinge tava. Mâncarea este excelentă pentru că este preparată în stil unguresc şi este făcută în cantităţi mari. Fie că alegi gulaş, ciorbă ardelenească, supă de pui, sarmale, tocană de vită, cârnaţ cu pireu sau varză cu carne şi desert, toate sunt D E L I C I O A S E, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele.
Din restaurant treci printr-un gang până la o poartă, unde aştepţi autobuzul care te duce înapoi la suprafaţă.
Dar să ne întoarcem la copii: prin salină se plimbă un clovn care meştereşte tot felul de animăluţe sau forme din baloane umflate (3 lei bucata).
Din salină nu puteau lipsi un spaţiu de joacă cu saltele gonflabile şi un labirint pentru cei mici:



Bile negre acum.
Toaleta - oribilă; cred că se "datorează" în primul rând numărului prea mare de oameni care n-au pic de bun simţ. Biata femeie de serviciu chiar n-avea cum să cureţe după fiecare... Toaleta restaurantului este, în schimb, mult mai curată.
Ei, şi dacă tot veni vorba de vizitatori, să facem cunoştinţă cu câteva exemplare care, probabil, nu ştiu să citească nici în româneşte, nici în ungureşte (următorul anunţ e agăţat peste tot, dar puţini îl respectă):



Şi, ca semn al trecerii lor pe acolo... numele proştilor pe toate gardurile:



Ok, gata cu răutăţile.
Salina Praid este un loc unde-ţi poţi întări sănătatea, iar dovadă o stau miile de oameni care vin aici (chiar şi 2.000 - 3.000 de persoane pe zi).
În zonă găseşti locuri de cazare: de la gospodăriile oamenilor (50 - 60 lei camera) până la pensiuni de 4 margarete (100 - 140 lei).
Oamenii, majoritatea de origine maghiară, sunt amabili şi zâmbitori şi vorbesc foarte bine româneşte, în ciuda a ceea ce se spune...
toateBlogurile.ro