Ionel, Ionelule

Ziua de Sfântul Ion încheie sezonul sărbătorilor de iarna deschis de Sfântul Nicolae.
Pe lângă încărcătura religioasă a zilei, în unele zone ale ţării se păstrează câteva traditii şi obiceiuri inedite.
Ţăranii cred că în această zi s-a făcut lumea şi de aceea Sfântul Ion trebuie serbat cu bucurie ca să ne meargă bine tot anul.
În satele din Mărginimea Sibiului există credinţa că, în această zi, femeile sunt superioare bărbaţilor, nu le gătesc şi chiar pot să-i neglijeze (!!!no comment!!!)
Ele serbează „Iordanul nevestelor” sau „Şontoroiul femeilor”, singura zi din an când pot organiza o petrecere numai între femei. Obiceiul cere ca femeile să se adune la o „gazdă” unde fiecare aduce mâncare şi băutură. După-masă, femeile cânta, joacă şi chefuiesc, „se iordănesc” toată noaptea. La petrecere, accesul bărbaţilor este interzis.
Tot în această noapte se face „botezul” cu apă a „proaspetelor” neveste care, în acest fel, se integrează în societate.
Dimineata, nevestele ies în drum unde îi iau cu forţa pe bărbaţii care le ies întâmplător în cale şi îi duc la un râu sau la o fântână. Acolo îi ameninţă cu apă dacă nu le „răsplătesc cum se cuvine”.
În alte parţi, „iordăneala” are loc după ce iese lumea de la biserică, de Sfântul Ion. Mai multe femei aşteaptă la ieşire şi cer bărbaţilor bani ca să nu-i stropească din cap până în picioare. Cu banii primiţi, ele cumpără mâncare şi băutura pentru petrecerea nevestelor.

Gheorghe Dinica - Ionel Ionelule
toateBlogurile.ro