Fixuri şi obsesii

După cum scriam şi cu alte ocazii, nu cred în horoscop, dar nici nu exclud existenţa unor trăsături comune ale persoanelor născute în aceeaşi perioadă.
Primit-am însă de curând o descriere amuzantă a zodiilor, aşa că m-am gândit că poate te interesează...
Ai fixuri şi obsesii? Să-ţi trăiască! Dar ştii ce zic alţii că ai avea? Citeşte pe îndelete:

BERBEC - "SUNT PE FUGĂ"
Cum e zodia asta?
Sincer, dinamic şi direct, Berbecul nu e genul de om care să se cantoneze în șabloane.
Ce "păsărele" are?
Are, însă, două-trei fixuri. Unul e legat de timp: trăiește cu senzația că lucrurile nu merg suficient de repede şi că nu-i ajunge timpul. Efectele? De la mania vitezei şi graba cu care se repede cu capul înainte, ignorând pericolele, până la nopțile când n-are chef să se culce, spunându-şi că somnul ar fi o pierdere de vreme.
Alt fix este cel conform căruia el știe întotdeauna ce e mai bine pentru ceilalți. Poate deveni enervant cu "directivele", dar trebuie înțeles că e sincer şi mânat de cele mai bune intenții - e genul cavalerului sau eroinei care luptă pentru un scop nobil, care se simte dator să pună umărul la bunul mers al planetei.
Când face urât?
Berbecul e spaima chelnerilor, a mecanicilor, a croitoreselor... ce mai! - a tuturor celor ce lucrează în servicii, fiindcă e obsedat de faptul că trebuie să fie servit pe loc şi impecabil..

TAUR - "CE-I AL MEU, E-AL MEU"
Cum e zodia asta?
Taurul e un semn solid, perseverent şi de încredere. Dar se atașează atât de tare de lucruri, persoane şi idei, încât ajunge, obligatoriu, să facă fixaţii.
Ce "păsărele" are?
Obsedat de stabilitate şi siguranță, are impresia că este la adăpost doar dacă acumulează. De aici vine atât lăcomia lui proverbială, cât şi simțul de posesiune exagerat. Majoritatea Taurilor nu gândesc decât în termeni ca bani, case, mașini, haine şi bijuterii. Atașamentul faţă de oameni (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi) e la fel de puternic şi de obsesiv, şi are la bază aceeași teamă de schimbare. Prejudecăţile şi ideile fixe au un mecanism puțin diferit: Taurul gândește practic şi temeinic, dar cam încet şi, odată ce si-a format o părere (fie ea bună sau rea), nimeni nu i-o mai poate schimba. Nu are flexibilitate şi nici capacitatea de a nuanța.
Când face urât?
Taurul poate deveni periculos dacă îşi canalizează forța pe făgașul fanatismului (exemple - Hitler şi Marx).

GEMENI - "NU TE ENERVA"
Cum e zodia asta?
Cei mai vioi şi mai adaptabili copii ai Zodiacului, Gemenii, sunt şi cei mai lipsiți de obsesii şi de manii.
Ce "păsărele" are?
Dacă dragostea pentru informație, comunicare şi mișcare ar putea fi catalogată drept "fixație", atunci cam asta ar fi meteahna lor. Şi încă ceva: se feresc de oamenii proşti, neîndemânatici şi înceți. Dar, de-aici şi până la obsesii, e cale lungă. De ce să te consumi în încordări psiho-emoţionale, când pe lume sunt atâtea lucruri interesante?
Tiparele rigide nu sunt de ei. Spirite libere şi democrate, li se pare absolut aberant să le impui celorlalți gusturile sau ideile tale. Nu merge ceva? Nicio problema, se reorientează cât ai clipi. Bineînțeles că au şi ei micile lor ciudățenii, dar, în general, nu sunt deranjante. Se mai supără uneori, însă le trece repede.
Când face urât?
Cu ei, nimic nu e bătut în cuie. Atrăgători ca niște fluturi şi la fel de greu de prins, Gemenii deranjează adesea tocmai prin lipsa reperelor fixe.

RAC - "O REZOLVAM NOI"
Cum e zodia asta?
Racul fiind un diplomat, este dificil să-ţi dai seama cât de greu poate fi scos dintr-ale lui.
Ce "păsărele" are?
Nevoia de securitate îi determină aproape toate acțiunile. Motivația e de natură emoțională: îi trebuie parametri cunoscuți, verificați şi siguri. Așa ajunge să facă fixaţii pentru tradiții, amintiri sau obiecte vechi. Așa ia naștere obsesia pentru casă, familie şi copii. Femeia-Rac, deși foarte romantică şi sensibilă, se aciuiează adesea pe lângă un bărbat, doar pentru că acesta îi poate asigura protecție şi confort. Fiindcă nu rareori partenerul respectiv e mai în vârstă, este posibil ca la mijloc să fie şi o fixație paterna. De fapt, bărbat sau femeie, Racul face frecvent o fixație pentru unul sau altul dintre părinţi.
Când face urât?
Racul are toane şi schimbări de dispoziție şi poate fi superstițios, sensibil la fazele Lunii, etc. Dar, fiindcă este discret şi abil, obsesiile lui sunt rareori supărătoare pentru cei din jur.

LEU - "NU-S FRUMOS?"
Cum e zodia asta?
Leul are, într-adevăr, o mare fixație: propria-i persoană. Dac-ar fi după el, chiar şi Soarele ar trebui să se învârtă în jurul lui!
Ce "păsărele" are?
Obsedat să placa, să fie remarcat, admirat, apreciat sau lăudat, Leul suferă de "obsesia scenei". De-aia se şi comportă atât de teatral, de-acolo vin gesturile largi şi dramatice, pozițiile şi "pozele" lui studiate. Are nevoie de aplauze şi de complimente, vrea poziție socială, renume, diplome şi decorații. În fond, Leii sunt niște oameni deosebiți, plini de vitalitate şi resurse, optimiști, nobili, loiali şi generoși. Nu le cade bine când sunt trădați sau subapreciați şi sunt foarte posesivi. Analizând lucrurile mai atent, îţi dai seama că, în adâncul lor, sunt terorizați de gândul ratării, singurătății sau al lipsei de afecțiune. Numai că sunt atât de mândri, încât nu şi-ar recunoaște niciodată temerile. Iar atunci parează.
Când face urât?
Reacționează foarte prompt şi violent când este jignit, înşelat sau subapreciat.

FECIOARA - "SĂ ANALIZĂM"
Cum e zodia asta?
La câte manii (mai mici sau mai mari) are, Fecioara s-ar mai putea numi şi "zodia micilor maniaci".
Ce "păsărele" are?
Totul izvorăște din atributele semnului: spirit de observație (care detectează chiar şi cele mai mărunte defecte), simțul amânuntului, puternice tendințe critice, gândire analitică, dragoste pentru ordine, punctualitate şi curăţenie, tentația de a clasifica şi cataloga. Toate astea sunt bune în muncă, dar în relații devin destul de enervante. Experta în despicatul firului în patru, Fecioara mai suferă de ceea ce am putea numi "obsesia perfecțiunii", "fixația restului" şi "sindromul furnicii". Pe rând, ar veni cam așa: vrea ca totul să fie perfect şi îţi scoate ochii pentru orice fleac, cât de mic. Apoi, econoamă, ţine socoteala până la ultimul sfanț. În plus, adună mereu, colecționează, stochează.
Când face urât?
Cu cât îmbătrânește, cu atât devine mai tipicară şi mai pisăloaga. I se iartă însă multe, fiindcă e inteligentă, practică, harnica şi devotată.

BALANŢA - "NU SUNT SIGUR..."
Cum e zodia asta?
Balanța e un semn profund relațional - pentru ea contează enorm să fie plăcuta şi acceptata de ceilalți.
Ce "păsărele" are?
Din acest motiv, chiar dacă are fixaţiile ei, e suficient de diplomată ca să nu-i agaseze pe cei din jur cu ele. Totuși, se întâmplă adesea să te nedumerească prin nehotărârea ei. La origine se afla "mania echității" - încearcă întotdeauna să analizeze diferitele aspecte ale unei situații pentru a fi sigură că face alegerea justă. Te mai poate sâcâi cu sintagme de genul "nu e drept", "pe de alta parte", sau "știu că ai dreptate, dar şi el (ea)...". Uneori e cuprinsă de o ciudată manie a contradicției, susținând o opinie adversă, numai de dragul de a... echilibra balanța discuției!
Când face urât?
Maniile ei cele mai frecvente țin de nevoia de armonie: "face urât" dacă-i e tulburată pacea interioară, dacă îi strici ambianţa sau dacă o agresezi cu zgomote disonante, culori țipătoare ori cu manifestări de prost-gust.

SCORPION - "MA TEM DE TRĂDARE"
Cum e zodia asta?
La capitolul obsesii şi frustrări, Scorpionul deține supremația. Este cel mai frământat şi suspicios semn din zodiac.
Ce "păsărele" are?
Veșnic nemulțumit, suferă de obsesia perfecțiunii. E extrem de exigent, atât cu sine, cât şi cu ceilalți. Investește totul, dar vrea totul în schimb. Are însă un dispozitiv intern hi-fi pentru detectarea fisurilor şi reacționează intens la ele.
Veșnic în gardă, se amorsează instantaneu (chiar înainte de a apărea motivele reale, pe care parcă le presimte) şi rămâne amorsat. E adevărat că are mania secretelor, îi place să manipuleze lumea, e gelos, ușor paranoic, obsedat sexual, distructiv şi autodistructiv. Dar are o personalitate fascinantă şi plina de resurse, fiind capabil de performanţe uluitoare. Așa că merita să-l admiri şi să încerci să-l înțelegi, în ciuda "umbrelor" sale.
Când face urât?
Dacă i-ai greșit, nu te amăgi crezând că va uita. Nu uită niciodată şi ti-o plătește când ţi-e lumea mai dragă.

SĂGETĂTOR - "CU MINE VORBEŞTI?"
Cum e zodia asta?
Entuziast şi optimist, Săgetătorul e un adaptabil care nu prea face fixaţii.
Ce "păsărele" are?
Are, totuși, unele sensibilităţi care pot duce la supărări şi complicații. Mai întâi, e snob şi oportunist - nu pierde nicio ocazie să amintească de relațiile lui cu "lumea bună" şi stă cu ochii roată după evenimentele mondene de pe urma cărora ar putea profita. În fapt, este foarte convențional şi pune mare preț pe ce spune lumea despre el. Suferă de "sindromul supraevaluării", care îi poate strica planurile de "respectabilitate". Îi e greu să-şi recunoască limitele şi se bagă în situații care-i depășesc posibilitățile. De aici acțiunile iresponsabile, promisiunile neonorate, încurcăturile financiare sau chiar legale. Fiind cel mai norocos din zodiac, până la urma scăpa cu bine din toate. Iar apropiații îl iartă, fiindcă e vesel, simpatic şi "băiat bun".
Când face urât?
Dacă-i spui ca e snob, se supără, pretinzând că e doar modern şi sociabil.

CAPRICORN - "ASCULTĂ-MĂ PE MINE"
Cum e zodia asta?
Introvertit, încăpăţânat şi suspicios, Capricornul are multe complexe, dar le ascunde cu diplomație.
Ce "păsărele" are?
Obsesia lui primordiala este aceea de a deține controlul. De-asta e mereu în gardă şi se străduiește continuu, încărcându-se cu atâtea responsabilităţi. Toate acțiunile lui au un scop. Iar scopul, oricare ar fi, e menit să-i asigure controlul asupra oamenilor şi situațiilor. Convins că are mereu dreptate, se consideră dator să dea sfaturi şi îndrumări. Dacă nu e ascultat, poate recurge la strategii subtile şi chiar la manipulare pentru a te aduce acolo unde vrea. Mult-trâmbițata lui modestie e o baliverna - în realitate, Capricornul este extrem de ambițios şi de orgolios. Totuși, alături de Scorpion, este una din "piesele de rezistenţă" care mișcă lumea înainte şi care merită atenție şi considerație.
Când face urât?
Dacă îl jignești sau îi strici planurile, nu uită şi nu iartă. Nu are simțul umorului şi nu e maleabil.
VĂRSĂTOR - "ÎŢI SPUN DREPT..."
Cum e zodia asta?
Originalul zodiacului, Vărsătorul e plin de contradicții şi paradoxuri.
Ce "păsărele" are?
E un revoluționar cu ciudate tendințe tiranice, un liberal capabil de uimitoare idei fixe, un nonșalant cu surprinzătoare accese paranoice, un singuratic cu nevoi sociale foarte marcate. Este vizionar şi utopic, altruist şi egoist deopotrivă. Cu toate că nu ezită să spună exact ce gândește, fără să-i pese de consecințe, se întâmplă deseori să facă tocmai pe dos faţă de ceea ce le predică altora. Înzestrat cu multă vitalitate şi cu o personalitate distinctă, indiferent că e tipul savantului distrat sau al răzvrătitului agitat, te surprinde cu cele mai neașteptate manifestări.
Când face urât?
Independent şi încăpăţânat, se enervează instantaneu când e contrazis sau nu e lăsat să facă ce vrea. Din fericire, îi trece repede. Iar oamenii îl iubesc, fiindcă e prietenos, săritor, optimist şi îi contaminează cu entuziasmul lui uneori atât de copilăros.

PEŞTI - "DEPINDE..."
Cum e zodia asta?
Enigmatici, evazivi, iraționali şi impredictibili, Peștii sunt cei mai derutanți produși ai zodiacului.
Ce "păsărele" are?
"Funcționează" numai pe baza de emoții, percepții, impresii şi intuiții. Majoritatea sunt atinși de "sindromul relativității" (Einstein a fost Peşte!). Ei știu că realitatea nu e niciodată una singură, ci că are foarte multe fațete. Sunt maeștri în "arta aburirii". Pentru unii alunecoși, pentru alții fascinanți, Peștii sunt plini de toane şi de mici manii inofensive. Au fixurile lor legate de lumea misticului, fantasticului, superstiției şi magiei. Cu toate astea, sunt persoane maleabile şi îngăduitoare, care mai degrabă încearcă să-i înţeleagă pe ceilalți, decât să-i judece. Chiar dacă suferă, sunt gata să ierte şi au o imensă capacitate de iubire şi devotament.
Când face urât?
Având o viziune global-intuitivă a lucrurilor, se enervează sau se închid în sine când li se cer explicații şi argumente logice.
toateBlogurile.ro